Home Rij 1Nieuws

Lasinstituut Webinar 5 maart: Opstellen van een Lasmethodebeschrijving (LMB/WPS)

By 19 december 2020 juni 27th, 2022 No Comments

Lasinstituut Webinar 5 maart: Opstellen van een Lasmethodebeschrijving (LMB/WPS)

Hoog slagingspercentage
NIL-erkend diploma
Extra veel praktijkles
Flexibele tijden
Ook op locatie
NEN
NIL

Naast het opleiden, certificeren en adviseren/ondersteunen van las-technische professionals en organisaties, organiseert het Lasinstituut jaarlijks diverse kennissessies, workshops en andere bijeenkomsten. Ten behoeve van de certificaten vakbekwaamheid NIL & DNV, is het voor kadercertificaathouders zaak om jaarlijks de nodige ‘punten’ te verzamelen. Het bijwonen van las-technische workshops, kennissessies of andere bijeenkomsten is een van de activiteiten waarvoor deze punten worden toegekend.

Met alle perikelen van het afgelopen jaar, is er bijzonder weinig gelegenheid geweest om dergelijke bijeenkomsten op te tuigen. We merken echter dat hier ook nu wel degelijk belangstelling voor is.

Om deze reden organiseert het Lasinstituut op vrijdag 5 maart de 2e editie van de Lasinstituut Webinar: Opstellen van een Lasmethodebeschrijving (LMB/WPS).

Tijdens deze 4 uur durende sessie zoomen we in op regels, aanduidingen, definities en werkwijzen bij het opstellen/interpreteren van lasmethodebeschrijvingen.

Examen EWCP-B
Proef examen EWCP-B

Dit gaan we doen aan de hand van de nieuwe Lasinstituut WPS-Pocket. Deze handzame gids, boordevol handige tips & tricks, is een must-have voor elke professional die zich zo nu en dan bezighoudt met opstellen of interpreteren van lasmethodebeschrijvingen.

Deelnemers krijgen voorafgaand aan deze webinar gratis een kopie van onze WPS-Pocket thuisgestuurd. Tijdens de sessie nemen we de pocket gezamenlijk door, en helpen we jullie deze na de webinar optimaal te benutten.

Hieronder een kleine preview van de pocket:

Omschrijving Webinar

Interpreteren en het opstellen van een Lasmethodebeschrijving (LMB/WPS)

Hoe praktisch opstellen en toepassen?

Een belangrijke eis van de EN 1090 norm vanaf Uitvoeringsklasse 2 (EXC2) is het gebruik van lasmethodebeschrijvingen (WPS) met geldige

lasmethodekwalificatierapporten (WPQR) tijdens de productie.

Om snel met een lasmethodebeschrijving (LMB/WPS) te kunnen werken, organiseert het Lasinstituut een online Webinar waarin het opstellen van een lasmethodebeschrijving aan de hand van een ontwikkelde WPS-pocket centraal staan.

 

Deze nieuwe WPS-pocket is ontwikkeld om zelfstandig stap voor stap een lasmethodebeschrijving (WPS) op te kunnen stellen aan de hand van een handleiding.

Deze WPS-pocket zal voor aanvang van de Webinar naar de opdrachtgever gestuurd worden.

Voor wie is een WPS bedoeld?

De lasmethodebeschrijving (WPS) zorgt ervoor dat uw lassers en/of lasrobotoperatoren weten hoe een werkstuk gelast moet worden en welke materialen en posities gebruikt moeten worden. Een middelbaar lastechnicus (MLT) is onder andere bevoegd om een lasmethodebeschrijving op te stellen en zorgt er samen met een kwaliteitsafdeling voor dat deze beschrijving effectief op de werkvloer gehanteerd wordt en tot het gewenste resultaat leidt. Uiteindelijk wordt met de WPS een gegarandeerde kwaliteit geboden aan de klant.

Wat staat er in een WPS?

De WPS bevat alle informatie die een lasser of lasrobotoperator nodig heeft om een las te maken die aan vooraf vastgestelde normen voldoet. In deze beschrijving staat informatie over het materiaal dat gelast moet worden en welk lasproces daarbij gehanteerd moet worden.

Bestemd voor

Lassers, lascoördinatoren, lastechnisch kaderpersoneel, kwaliteitsmedewerkers en een ieder die te maken heeft/krijgt met kwaliteitsborging van laswerk volgens EN 1090

Inhoud

Tijdens de Webinar zullen de volgende aspecten aan bod komen:

  • Van voorlopige lasmethodebeschrijving (pWPS), via lasprocedure beproeving (PQR) naar de lasmethodebeschrijvingen (WPS);
  • De bijhorende Europese/internationale normen (EN ISO 156xx reeks);
  • Lasprocessen: 111, 135, 136, 138;
  • De normen voor lasposities EN ISO 6947;
  • Lasboogtype bij MAG-lassen: Kortsluitboog (Short Arc), Sproeiboog (Spray Arc), Pulsboog (Pulsed Arc);
  • Soort materiaal: S235, S355J2;
  • Type lasnaad, vooropening, open V-naad, binnenhoeklas;
  • Laagopbouw, bij hoeklassen: de minimale a-hoogte;
  • Het soort en type lasdraad en de diameter lasdraad;
  • Type beschermgas dat toegepast moet worden: 80% Argon + 20% Co2 (M21;)
  • Stroomsterkte, volt range, voortloopsnelhied: cm/minuut;
  • Warmte inbreng (heat input in kJ/mm);
  • Minimale voorwarmtemperatuur;
  • Maximale interpastemperatuur;
  • Gebruik van Essentiële variabelen en geldigheidsgebieden;
  • Voorbeeld lasmethodebeschrijvingen.

Datum & tijd

Op dit moment hebben wij voor deze workshop nog geen nieuwe datum staan. De virtuele bijeenkomst vindt plaats via Microsoft Teams en duurt respectievelijk 4 uur.

Kosten

De kosten voor deze webinar bedragen € 82,50 excl. BTW, inclusief bewijs van deelname en WPS-Pocket

Inschrijven

Leave a Reply