Wat is MAG-lassen?

Hoog slagingspercentage
NIL-erkend diploma
Extra veel praktijkles
Flexibele tijden
Ook op locatie

Oorsprong van het MAG-lassen

MAG-lassen is een van de meest gangbare en breedst inzetbare processen in de lastechniek. De afkorting MAG staat voor Metal Active Gas, wat duidt op het gebruik van actieve gassen. Met actief wordt in dit geval bedoeld dat het reageert met zuurstof, anders dan inerte gassoorten. Veel mensen die een lasopleiding willen volgen, en nog niet precies weten in welke branche ze hiermee werkzaam zouden willen zijn kiezen voor een MAG lasopleiding. Het betreft een relatief makkelijk te leren proces (in verhouding tot de andere lasprocessen), en de vraag vanuit bedrijven naar kandidaten die bekwaam zijn in het MAG-lassen is erg hoog. Andere aanduidingen voor MAG-lassen die je misschien zult tegenkomen zijn:

  • GMAW, ook wel proces 135 of MAG-lassen met massieve draad genoemd
  • FCAW, onder te verdelen in proces 136 (MAG-lassen met gevulde draad) en proces 138 (MAG-lassen met metaalgevulde draad)
  • CO2-lassen

In de praktijk zal je de term MAG waarschijnlijk regelmatig in één adem horen met MIG (zelf krijgen wij regelmatig een aanvraag binnen voor een lasopleiding ‘MIG/MAG’). In de basis betreft het voor de lasser dezelfde technieken. Echter door de verschillende eigenschappen van de materialen waarvoor deze processen worden gebruikt, betreft het toch twee verschillende disciplines.

Hoe werkt MAG-lassen?

Bij MAG-lassen wordt een boog gespannen tussen de lasdraad en het proefstuk waarop de verbinding tot stand moet worden gebracht. Dankzij katrollen in het slangenpakket, de machine en/of het laspistool, wordt automatisch de afsmeltende lasdraad toegevoegd. Door de draad-toevoer snelheid, het amperage en voltage van de machine aan te passen, kan worden gewerkt met verschillende materiaalsoorten, verbindingen en afmetingen.

Een lasopleiding MAG volgen

Wanneer je je gaat oriënteren op een lasopleiding en besluit te kiezen voor een cursus MAG-lassen, dien je een keuze te maken uit de lasopleiding MAG Staal en MAG RVS. Tot en met niveau 3 geldt in principe een vrije instroom, wat betekent dat je mogelijk niet bij niveau 1 hoeft te beginnen wanneer je al enige ervaring (vanuit een eerdere lasopleiding, of in de praktijk) hebt opgedaan. Indien je graag meer duidelijkheid zou hebben met betrekking tot jouw mogelijkheden voor instroom, kunnen je bij ons een gratis testdag inplannen. Aan de hand van de bevindingen van de docent, brengen we jou dan advies uit met betrekking tot een passende lasopleiding. Elke NIL lasopleiding wordt afgesloten met een praktijkexamen en een theorie-examen waarna je (bij een positief resultaat) het officiële diploma in ontvangst mag nemen. Wanneer je graag een lasopleiding zou volgen, maar in verband met bijvoorbeeld leerproblematiek of een taalbarrière niet in staat bent een theorie-examen succesvol te doorlopen, bestaat er de mogelijkheid om te kiezen voor het zogeheten praktijkdiploma. Het stukje theorie, wordt dan volledig buiten beschouwing gelaten, en na afloop krijg je een officieel praktijkdiploma wanneer het praktijkexamen behaald is. Desgewenst kan een kandidaat in een later stadium nog op gaan voor het theorie-examen, waarna het diploma kan worden omgezet. Wil jij leren MAG-lassen? Vind voor jou de beste lasopleiding via deze link.