Wat is TIG-lassen?

Hoog slagingspercentage
NIL-erkend diploma
Extra veel praktijkles
Flexibele tijden
Ook op locatie

Oorsprong van het TIG-lassen

Wanneer je enigszins bekend bent met de lastechniek of metaalbewerking in zijn algemeenheid, is de kans groot dat je wel eens bent gestuit op de term TIG-lassen. TIG-lassen is een van de meest toegepaste lasprocessen en wordt met name gebruikt voor het fijnere laswerk. De afkorting TIG staat voor Tungsten Inert Gas, wat refereert naar de specifieke elementen die worden gebruikt om de las tot stand te brengen. Tungsten is het Engelse woord voor Wolfraam, een legering die wordt gebruikt om de eigenschappen van metaal te beïnvloeden. Het woordje ‘Inert’ betekent in deze context dat het gas in kwestie niet reageert met zuurstof. Voor het TIG-lassen wordt doorgaans gebruik gemaakt van argon, een inerte gassoort welke kan worden gebruikt voor zowel TIG-lassen als MIG-lassen. Met name door oudgedienden wordt TIG-lassen dan ook wel eens argon-lassen genoemd. Andere aanduidingen voor TIG-lassen die je mogelijk zult tegenkomen zijn GTAW (Gas Tungsten Arc Welding). Tijdens het theoretische gedeelte van elke lasopleiding wordt hier dieper op ingegaan.

Hoe gaat TIG-lassen precies in zijn werk?

TIG-lassen wordt geschaard onder de noemers smeltlassen en booglassen. Smeltlassen houdt in dat een verbinding tot stand wordt gebracht door het smelten van metalen, zonder dat hier mechanische druk aan te pas komt. We spreken van booglassen wanneer er een (elektrische) boog getrokken wordt tussen het proefstuk en de lastoorts. Door het puntje van je toevoegmateriaal in deze boog te plaatsen wordt deze tot smelten gebracht, en kunnen we een ‘druppel’ leggen. Deze aaneenschakeling van druppeltjes noemen wij ook wel het ‘smeltbad’.

Waar past men TIG-lassen doorgaans toe?

TIG-lassen wordt voornamelijk gebruikt voor het fijnere laswerk, omdat het een relatief langzaam proces is. Vooral in industrieën waar de eisen die aan producten gesteld worden over het algemeen hoger liggen, zal je vaker te maken krijgen met TIG-lassen omdat het een erg schoon lasproces is. Je kunt hierbij denken aan de voedingsmiddelenindustrie, petrochemie en installatietechniek.

TIG-lasopleiding

Wanneer je een lasopleiding wilt volgen, dien je je eerst te oriënteren op een aantal zaken. In Nederland is elke lasopleiding genormaliseerd door het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek). Elke lasopleiding is gekoppeld aan een specifiek lasproces en daarnaast onderverdeeld in vier niveaus. Wanneer je een NIL TIG lasopleiding niveau 1,2 of 3 volgt, dien je een keuze te maken tussen de materialen Staal, RVS of Aluminium. In het geval van een lasopleiding niveau 4 komen echter al deze materialen samen en dien je elk materiaal te beheersen. Elke lasopleiding die wordt aangeboden door het NIL is te volgen bij het Lasinstituut. Bekijk via deze link al onze TIG-opleidingen en vind de lasopleiding die bij jou past.