1/2-daagse workshop: Lasmethodebeschrijving (WPS)

Hoog slagingspercentage
NIL-erkend diploma
Extra veel praktijkles
Flexibele tijden
Ook op locatie

Wat is een WPS of een lasmethodebeschrijving?

WPS is een Engelse afkorting die staat voor Welding Procedure Specification.?Goed lassen is niet altijd makkelijk of vanzelfsprekend. Toegenomen Europese regelgeving zoals EN 1090 richtlijn stellen eisen aan het opstellen van de lasmethodebeschrijving (WPS). De lasmethodebeschrijving is de schriftelijke vastlegging van de details van te lassen verbinding.

De lasmethodebeschrijving (WPS) is een handleiding voor de lasser waarin alle relevante informatie staat en dient als basis voor productie van het laswerk en voor controle tijdens het lassen.

Door het opstellen van een WPS zorgt je ervoor dat lassers weten hoe het lasverbinding gelast moet worden gelast en welke materialen, lasparameters en lasposities daarvoor toegepast moeten worden tijdens de productie werkzaamheden. Doordat de lasser last volgens deze werkinstructies van de WPS wordt de gewenste kwaliteit geleverd.

Wat staat er in een WPS of lasmethodebeschrijving?

Een lasmethodebeschrijving (WPS) bevat alle informatie die een lasser nodig heeft om een lasverbinding te maken die aan vooraf vastgestelde normen voldoet.

De lasser kan in deze lasmethodebeschrijving (WPS) informatie vinden over:

 • Lasproces: 111, 135, 136, 138;
 • Lasboog type bij MIG-MAG lassen: Kortsluitboog (short arc), Sproeiboog (spray arc), Pulsboog (pulsed arc)
 • Materiaal soort: S235, S355J2;
 • Type lasnaad, vooropening enz: open V-naad, binnenhoeklas;
 • Laagopbouw
 • Bij hoeklassen de minimale a-hoogte;
 • Het soort en type lasdraad en diameter lasdraad;
 • Type beschermgas dat toegepast moet worden: 80% Argon + 20%Co2 (M21);
 • Stroomsterkte, volt range, voortloopsnelhied: cm/minuut;
 • Warmt inbreng (heat input in kJ mm);
 • Minimale voorwarmtemperatuur;
 • Maximale interpastemperatuur.

Aanvullend worden vaak extra eisen meegenomen voor offshore-toepassingen of met specificaties van opdrachtgevers.

De lascoördinator stelt de afgeleide lasmethodebeschrijving (WPS) op volgens NEN-EN-ISO 15609 en aan de hand van de goedgekeurde lasmethodekwalificatie (WPQR). De meest gebruikelijke methode om een goedkeuring van de lasmethode te verkrijgen, is het uitvoeren van een procedureproef, zoals deze wordt beschreven in NEN-EN-ISO 15614-1 (staal)?Bij het opstellen van de afgeleiden WPS houd de lascoördinator rekening de eventuele aanvullende eisen conform?EN 1090 of klant specificaties.

De lasmethodebeschrijving (WPS) wordt ondertekend door de lascoördinator en opdrachtgever voor aanvang van het project.?Uiteindelijk wordt met de lasmethodebeschrijving (WPS) een gegarandeerde kwaliteit geboden aan de klant. Voor ieder nieuw project zijn lasmethodebeschrijvingen (WPS) vereist, welke door alle partijen opdrachtnemer, opdrachtgever, inspectie instantie voor akkoord moet worden getekend voor aanvang van het project. Het Lasinstituut kan voor je de lasmethodebeschrijving (WPS) opstellen, waarbij onze consultants een zeer ruime (praktische) ervaring hebben. Onze uitgebreide kennis van normen en ervaring met klantspecificaties zorgt er voor dat de lasmethodebeschrijving (WPS) nauwkeurig en naar jouw wensen worden opgesteld en/of bijgewerkt.

Meer weten over lasmethodekwalificaties?

Wil je meer weten over het opstellen van lasmethodekwalificaties??Neem dan contact op met onze afdeling Certificering via +31(0)88-1344555 of stuur een e-mail naar info@lasinstituut.nl.