CO2 Lassen

Hoog slagingspercentage
NIL-erkend diploma
Extra veel praktijkles
Flexibele tijden
Ook op locatie

CO2 lassen is een proces waarbij gebruik gemaakt?wordt van koolstofdioxide (CO2). De andere naam die wordt gebruikt voor CO2 lassen is MAG lassen. De afkorting MAG staat voor Metal Active Gas. De laatste twee letters van deze afkorting maken duidelijk dat het om een actief gas gaat. CO2 is een actief gas omdat het gas een reactie aangaat met de atmosfeer en het smeltbad. Een groot voordeel van CO2 is dat het een goedkoop beschermgas is. Naast CO2 / MAG lassen is er ook het MIG lassen.

MIG, MAG en TIG

MIG staat voor Metal Inert Gas. Dit is een lasproces waarbij gebruik wordt gemaakt van een inert beschermgas. Inert gas gaat geen reactie aan met de lucht of atmosfeer in de omgeving van het smeltbad. Een actief gas gaat wel een actieve reactie aan met de atmosfeer. CO2 lassen (MAG lassen) kan daarom niet toepast worden bij inerte materialen zoals aluminium. Voor het lassen van een inerte materialen dient een? inert beschermgas te worden gebruikt en kiest men dus voor MIG lassen. Inerte materialen kan men dus lassen met MIG, maar ook met TIG.? TIG staat voor Tungsten Inert Gas. Hoewel dit lasproces verschilt met MIG lassen, wordt ook hier gebruik gemaakt van inert gas.

CO2 lasproces

Naast het verschil in beschermgas is er geen verschil tussen CO2/ MAG lassen en MIG lassen. Men gebruikt hetzelfde lastoestel met een lastoorts. Deze lastoorts kan met 1 of met 2 handen worden gebruikt door de lasser. De lastoorts voert een lasdraad richting het smeltbad van het werkstuk. Deze lasdraad smelt af tijdens het lasproces en versmelt zich met het smeltbad dat tijdens het lassen ontstaat. Het smeltbad is in feite gesmolten metaal. Een deel van het smeltbad ontstaat door het smelten van uitgangsmateriaal.

Het uitgangsmateriaal vormt het werkstuk waar de lasverbinding moet worden aangebracht. Tijdens het lassen ontstaat er een kortsluitingsboog tussen de lastoorts en het werkstuk. Door deze kortsluiting ontstaat een hoge temperatuur waardoor de laskanten smelten. Deze gesmolten laskanten met het lastoevoegmateriaal en de lasdraad een smeltbad. Wanneer het smeltbad afkoelt wordt het hard en ontstaat een stevige lasverbinding.

Opleiding CO2 lassen

Je kunt bij ons terecht voor het volgen van lasopleidingen op verschillende niveaus. Elke NIL lasopleiding (niveau 1 t/m 4) wordt afgesloten met een theoretisch en een praktijkexamen. Een lasopleiding bij De Groot LPMW Lasinstituut is voor het merendeel toegespitst op de praktijk, maar bevat ook een tweetal theorielessen. Het betreft dan allereerst een algemene les, waarbij stof behandeld wordt die niet specifiek gekoppeld is aan een lasproces. Verderop in de lasopleiding volgt een specifieke les, waarbij dieper wordt ingegaan op de theorie achter het CO2 lassen.

Schrijf jezelf direct in!

Heb je vragen over onze lasopleidingen of wil je jezelf direct inschrijven? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.