Lasser worden is een uitstekende keuze! Een lasser gebruikt las-apparatuur om metalen onderdelen te lassen of aan elkaar te maken. Bij het lasproces worden verschillende technieken gebruikt. Veel lassers zijn gespecialiseerd in een bepaalde techniek zoals TIG lassen of MIG MAG lassen. Als lasser kun je o.a. werken op een scheepswerf, bouwbedrijven of een andere bedrijven waar technische apparaten en andere producten met (onderdelen van) metaal worden vervaardigd of onderhouden.
Allround lasser worden
Wanneer een lasser meerdere of alle lastechnieken beheerst spreekt van een allround lasser. Om een goede lasser te worden is veel vakkennis nodig, omdat je lasser met verschillende materiaalsoorten en lastechnieken te maken krijgt. Als lasser kun je worden ingezet voor uiteenlopende soorten bedrijven. Het kan zijn dat je als lasser verschillende werkzaamheden uitvoert en dat het lassen een onderdeel van jouw functie is. Lassen behoort officieel toe tot de werktuigbouwkunde, echter komen lassers in bijna alle branches wel voor. Om allround lasser te worden zal een lasser over veel ervaring en de juiste opleidingen moeten beschikken. In de meeste gevallen zijn dit lassers die al lang als lasser werkzaam zijn en dus over veel ervaring beschikken. Afhankelijk van het soort laswerkzaamheden is het mogelijk dat een lasser over verschillende opleidingen en lascertificeringen moet beschikken om te mogen werken als lasser.
Lassers worden worden doorgaans ingezet op kleinschalige laswerkzaamheden en zijn niet verantwoordelijk voor productiewerk, gezien productiewerk in veel gevallen geheel of gedeeltelijk geautomatiseerd kan worden. Kwaliteit van de laswerken staat voorop, omdat lassen verschillende onderdelen moeten verbinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hogedrukleidingen en buizen die gebruikt worden in de farmacie en voedingsmiddelenindustrie. Wanneer het laswerk heel erg betrouwbaar moet zijn, wordt het laswerk onderzocht zal worden op eventuele fouten die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Een lasser moet goed tekeningen kunnen lezen en begrijpen hoe componenten opgebouwd dienen te worden. Waterpas kunnen werken moet vanzelfsprekend zijn voor de lasser.
Lasser worden is niet eenvoudig
Op de arbeidsmarkt worden lassers veel gevraagd. Een goede lasser worden is niet makkelijk, maar je bent hiermee verzekerd van een leven lang werk. Er is echter een groot verschil tussen de verschillende lasprocessen en materialen. Tussen de lasprocessen zijn grote verschillen en niet ieder proces verloopt even snel. MIG lassen en MAG lassen gaat doorgaans sneller dan TIG lassen. Ook zijn er verschillen in gassen die worden gebruikt tijdens het lasproces.
De lasmethode die gebruikt moet worden om een bepaalde las te leggen is bij veel bedrijven is beschreven in een lasmethodebeschrijving of een WPS (Welding Procedure Specification). Deze beschrijvingen worden opgesteld door een International Welding Technologist (IWT) of een Middelbaar Lastechnicus (MLT). Deze personen zijn bevoegd om lasprocedures te beschrijven en weer te geven in offici?le documenten.
Een lasopleiding kiezen
Tussen opleidingsinstituten zit vaak een groot verschil in kwaliteit. Veel lasbedrijven weten met welk lasinstituut ze goede ervaringen hebben en kunnen daarin zeker een advies in geven. Het lasinstituut heeft meer dan 20 jaar ervaring in het geven van lasopleidingen en een van de hoogste slagingspercentages van Nederland. Je kunt bij ons terecht voor alle NIL-lasopleidingen op ieder niveau.
Inschrijven voor een lasopleiding
Je kunt bij ons terecht voor het volgen van lasopleidingen op verschillende niveaus. Elke NIL lasopleiding (niveau 1 t/m 4) wordt afgesloten met een theoretisch en een praktijkexamen. Een lasopleiding bij De Groot LPMW Lasinstituut is voor het merendeel toegespitst op de praktijk, maar bevat ook theorielessen.
Ja, ik wil lasser worden!
Leuk! Wil je meer weten over onze lasopleidingen of wil je jezelf direct inschrijven? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.