Wat is onderwaterlassen?

Hoog slagingspercentage
NIL-erkend diploma
Extra veel praktijkles
Flexibele tijden
Ook op locatie

Onderwaterlassen is een techniek die is gebaseerd op het BMBE-lassen. Net als bij BMBE-lassen wordt gebruik gemaakt van elektrodes. Het betreft hier speciale waterbestendige elektrodes. Wanneer we het hebben over onderwater lassen met elektrodes, spreken we ook wel van “nat lassen?”

Naast elektrodes kan ook gebruik worden gemaakt van gevulde draad of wrijvingslassen. Bij droog onderwaterlassen wordt gebruik gemaakt van een afgesloten tank, welke op druk wordt gebracht met bepaalde gassen. Bij droog onderwaterlassen, kan eventueel gebruik worden gemaakt van een beschermgas, wat de toepasbaarheid op verschillende materialen vergroot.

Het beroep onderwaterlasser: Hou jij het hoofd boven water?

Onderwaterlasser is een beroep dat voor veel mensen erg tot de verbeelding spreekt. Het heeft een bepaalde prestige en de vergoedingen zijn erg goed. Dat maakt het op het eerste gezicht erg aantrekkelijk voor mensen die affiniteit hebben met de lastechniek.

De realiteit is echter: dit is een buitengewoon zwaar beroep en lang niet voor iedereen weggelegd. Naast je om te kunnen onderwaterlassen zowel bekwaam moet zijn in het lassen en in duiken, spelen factoren een rol waaraan je mogelijk nog niet eerder had gedacht.

Zo speelt druk een grote rol bij het onderwaterlassen. Wanneer een lasser op grote diepte moet zijn voor laswerkzaamheden, bijvoorbeeld bij scheepsborging, dient hij rekening te houden met de druk die ontstaat. Ook mag een lasser maar een bepaalde tijd op grotere dieptes doorbrengen, en dient hij/zij in sommige gevallen zelfs enige tijd door te brengen in een decompressie-tank alvorens hij/zij weer naar het dagelijks leven kan terugkeren. Deze drukverschillen kunnen behoorlijk belastend zijn voor het lichaam, en zijn niet zonder gevaren. Het betreft bovendien vaak klussen waarbij de lasser in kwestie vaak voor langere tijd van huis is, wat voor sommige gezinnen belastend kan zijn.

Leren onderwaterlassen
Wie onderwater wil leren lassen, dient doorgaans eerst te leren duiken en elektrodelassen. Anders dan bij de diverse andere lasprocessen zijn er geen reguliere opleidingen in Nederland voor onderwaterlassen. Wel zijn er diverse certificaten te behalen, waarvoor de lassers in kwestie beproevingen dienen te doen. Bij het Lasinstituut begeleiden wij kwalificatietrajecten zowel boven- als onderwater.

Bekijk hier een recent kwalificatieproject voor onderwaterlassers, dat wij hebben begeleid voor onze klant duikbedrijf C.O.W.