Welke normen zijn relevant voor de lastechniek?

Hoog slagingspercentage
NIL-erkend diploma
Extra veel praktijkles
Flexibele tijden
Ook op locatie

Welke normen bestaan er voor de lastechniek?

Binnen de lastechniek wordt in Nederland gewerkt met de Europese normen: ISO-normen. Deze ISO-normen waren aanvankelijk bedoeld als internationale norm, welke zowel door Europeanen als Amerikanen zouden worden gehanteerd. Ervaring heeft echter uitgewezen dat de Amerikanen toch de voorkeur geven aan hun eigen normen. In de lastechniek kun je daarom te maken krijgen met een tweetal normen:

  • AWS (American Welding Society)
  • ASME (American Society of Metal Engineers

Zoals eerder aangegeven komen deze normen sterk overeen met de normen welke wij in Europa hanteren. Inhoudelijk zijn dezelfde zaken vastgelegd en genormeerd, waarbij het grootste verschil hem zit in de aanduidingen die worden gehanteerd om specifieke gegevens te benoemen. Dit geldt zowel voor tekeningen die in de praktijk worden gebruikt, als voor afkortingen die worden gebruikt om bepaalde waardes, materialen of processen aan te duiden. Hieronder bij wijze van voorbeeld een overzicht van een aantal aanduidingen volgens Amerikaanse en Europese normering:

Wat wordt er aangeduid? ISO (Europees) ASME (Amerikaans)
TIG Lassen 141 GTAW
MAG massieve draad 135 GMAW
BMBE Lassen 111 SMAW
Hoeklas onder de hand PA 1A
Hoeklas boven het hoofd PD 4F
Hoeklas uit de zij PB 2F

Waarom zijn er normen in de lastechniek?

Om te zorgen dat werkzaamheden in onder andere de metaalsector veilig en verantwoord worden uitgevoerd, zijn zowel nationaal als internationaal bepaalde regels wettelijk vastgelegd. Deze verzamelingen van regels, werkvoorschriften, veiligheidsprotocollen en werkprocedures worden vastgelegd in een zogeheten norm. Deze normen zijn vaak gebundeld op basis van vakgebied, en vallen onder landelijke, continentale of wereldwijde regelgeving. In de lastechniek krijg je te maken met zowel Europese als Amerikaanse normering, die inhoudelijk vaak sterk overeenkomen maar toch hier en daar van elkaar verschillen.

Certificaat halen per norm: ISO en ASME

Wanneer je je als bedrijf of lasser wil laten certificeren voor bepaalde processen of werkzaamheden, betreft het in de regel kwalificaties onder de Europese normering. Wanneer de organisatie waarvoor je deze werkzaamheden wil laten beproeven, het product of de constructie in Europa wil leveren zal hierbij worden gecertificeerd conform de NEN-EN-ISO normen. Het kan echter voorkomen dat een opdrachtgever vraagt om kwalificatie conform bijvoorbeeld de ASME norm, omdat de uiteindelijke constructie of product buiten Europa wordt geleverd. Gezien de onderzoeken die verplicht worden gesteld voor beide normeringen verschillen, dient voor onder beide normen een proefstuk te worden beproefd.

Bij het Lasinstituut kwalificeren wij zowel conform ASME/AWS als ISO bij ons in de werkplaats en bij jou op locatie. Wil je meer weten over onze certificerings-dienstverlening, bekijk onze website via deze link.