[et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Deze kaderopleiding is vooral aantrekkelijk voor staalconstructiebedrijven in het MKB. Dit heeft vooral voor de laswerkzaamheden bij staalconstructiebedrijven in het Midden en Klein Bedrijf (MKB) consequenties. Om conform de EN 1090 laswerkzaamheden uit te voeren onder de executieklassen 2, 3 en 4 moeten zij beschikken over een lascoördinator. De EN 1090 verwijst voor het vereiste kennisniveau van de lascoördinator Basic, Specific en Comprehensive naar de lascoördinatie conform de EN 14731.

Doelstelling

Opleiding voor bevoegd lascoördinator voor staalconstructies conform de EN 1090-2.

CE markering

De Europese Unie heeft besloten om een CE-markering te verbinden aan de vervaardiging van Staal- en aluminium constructies. De spelregels hiervoor worden in de EN1090-serie beschreven, waarin:

  • Deel 1: Eisen voor het vaststellen van de conformiteit van constructieve onderdelen
  • Deel 2: Technische eisen voor staal constructies
  • Deel 3: Technische eisen voor aluminiumconstructies

Staalconstructiebedrijven in het MKB

Dit heeft vooral voor de laswerkzaamheden bij staalconstructiebedrijven in het Midden en Klein Bedrijf (MKB) consequenties. Om conform de EN 1090 laswerkzaamheden uit te voeren onder de executieklassen 2, 3 en 4 moeten zij beschikken over een lascoördinator. De EN 1090 verwijst voor de vereiste kennisniveau van de lascoördinator Basic, Specific en Comprehensive naar de EN 14731.

Lascoördinatie conform de EN 14731

In de EN 14731 worden de taken voor lascoördinatie beschreven en verwezen naar het bestaande EWF opleidingsniveau IWS voor Basic, IWT voor Specific en IWE voor Comprehensive. Deze EWF opleidingen trekken, voor de korte termijn, een te zware wissel op de constructiebedrijven in het MKB. Daarom heeft het EWF (European Federation for Welding, Joining and Cutting), alléén voor de executieklasse 2, twee opleidingen conform de EN 1090-2 ontwikkeld:

European Welding Coordination Personnel level Basic (EWCP-B)

European Welding Coordination Personnel level Specific (EWCP-S)

EWF Opleidingen voor lascoördinator voor de executieklasse 2 (EXC 2)

De twee EWF opleidingen zijn vastgelegd in de guideline EWF 652: ?Dedicated Knowledge forPersonnel with the Responsibilityfor Welding Coordination to comply with EN 1090-2?. In tabel 1 uit deze guideline zijn de executieklassen weergegeven t.o.v. het kennisniveau voor de opleiding voor lascoördinator.
Op deze wijze komt het EWF tegemoet aan de noodzaak voor de staalconstructiebedrijven in het MKB om op relatief korte termijn over een lascoördinator te kunnen beschikken die zowel op lastechnisch gebied als ook op het gebied van lascoördinatie aan de gestelde eisen voor executieklasse 2 voldoet.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]