Nederlandse Schakelcursus International Welding Technologist (S-MLT/IWT) voor de Belgische markt

Hoog slagingspercentage
NIL-erkend diploma
Extra veel praktijkles
Flexibele tijden
Ook op locatie

Alleen in Nederland; Ruimere instroommogelijkheden met de Schakelcursus IWT (S-MLT)

Als las-technische opleider en aanbieder van NIL-kaderopleidingen, informeren wij jaarlijks tientallen deelnemers omtrent de instroommogelijkheden voor IWT. Anders dan bij sommige opleidingen, is de selectie hier kinderlijk eenvoudig. Beschik je over een ten minste Mbo-diploma niveau 4 in een technische richting? Dan mag je rechtstreeks instromen in de IWT. Voor kandidaten die niet over een dergelijk diploma beschikken, bestaat in Nederland een unieke oplossing.

Wildcard IWT via de Schakelcursus S-MLT

Voor eenieder die niet over de ‘juiste’ papieren beschikt en toch de ambitie heeft zijn of haar IWT te behalen geldt in Nederland een aanvullende mogelijkheid, en wel in de vorm van de zogeheten ‘schakelcursus’ of ’S-MLT’. De S-MLT is een vooropleiding van de IWT, waarbij jou de handvatten worden geboden optimaal voorbereid aan de IWT te beginnen. Zaken die je zonder Mbo-4 mogelijk in je vooropleidingen nooit (op het juiste niveau) hebt behandeld, zoals bijvoorbeeld wiskunde en sterkteleer, worden hier uitvoerig behandeld. De S-MLT bestaat, net zoals de IWT, uit verschillende modules en beslaat 1 schooljaar. De opleiding start doorgaans in september, en loopt door tot juni het volgende jaar. De hoofdonderwerpen voor deze opleiding zijn:

 

  • Elektrotechniek
  • Sterkteleer
  • Rapportage
  • Materialenkennis
  • Organisatie
  • Lezen van constructietekeningen
  • Wiskunde

Instroom vanuit onze Zuiderburen

Zoals met meer zaken, bevindt ons kikkerlandje zich in een uitzonderingspositie. Met de mogelijkheid voor deelname IWT via de S-MLT, ontvangen wij de laatste jaren meer aanmeldingen vanuit (met name het noorden van) België. Niet alleen bestaat daar niet de mogelijkheid voor een schakeljaar, ook de initiële toelatingseisen zijn hoger. In plaats van een Mbo-4 diploma, wat in België niet bestaat maar ongeveer gelijkstaat aan secundair beroepsonderwijs A2, dien je in België zelfs te beschikken over een Bachelor (HBO)!

Grenzeloze potentie

De opleiding IWT is een internationaal erkend diploma, welke op Europees niveau wordt gereguleerd. Of je de opleiding dus in Nederland, België, Duitsland of Italië volgt is dus niet relevant voor het diploma. Om die reden krijgen wij steeds meer aanmeldingen binnen uit België. Nu merken wij dat er hier en daar nog wat verwarring bestaat over het zogeheten ‘Certificaat Vakbekwaamheid’ dat in Nederland behaald kan worden ter aanvulling op de hieraan verbonden kaderdiploma’s. Een certificaat vakbekwaamheid kan bij het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) worden aangevraagd op het moment dat de kandidaat in kwestie beschikt over een kader-diploma. Een ‘Certificaat Vakbekwaamheid’ staat geheel los van een IWT diploma. Een ‘Certificaat Vakbekwaamheid’ is maar 2 jaar geldig en vereist bepaalde werkzaamheden/functies om deze te verlengen. Een IWT-diploma behoudt te allen tijde zijn geldigheid.

Kortom, het Nederlandse IWT-diploma is identiek aan het IWT-diploma dat elders behaald is. De aanvulling ‘Certificaat vakbekwaamheid’ is optioneel, en geldt ongeacht waar het diploma is behaald.

KMO-portefeuille

Op verzoek van diverse klanten hebben wij de afgelopen maanden de mogelijkheden onderzocht om te worden opgenomen in de KMO-portefeuille. De KMO-portefeuille is een subsidieregeling voor Belgische bedrijven, die naast een reguliere tegemoetkoming in studiekosten ook rekening houdt met studie-uren en de compensatie hiervan. We zijn op dit moment bezig met aansluiting, en zullen jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Wil jij weten wat we in Nederland voor jou kunnen betekenen? Neem eens vrijblijvend contact met ons op via 088-1344555 of stuur een mailtje naar info@lasinstituut.nl.

Klik hier voor overzicht van onze kaderopleidingen