Home Rij 1Nieuws

Cursisten aan het woord: Bas van Ierland (Huisman Equipment) & Jos van Loon (DNV)

By 12 mei 2022 mei 19th, 2022 No Comments

Cursisten aan het woord: Bas van Ierland (Huisman Equipment) & Jos van Loon (DNV), IWI-C

Deze week tijdens een nieuwe ‘Cursisten aan het woord’ gaan we in gesprek met twee deelnemers aan onze opleiding International Welding Inspector (IWI-C). Als professionals in dienst van twee toonaangevende organisaties binnen onze sector (Huisman Equipment & DNV), hebben zij in de loop der jaren behoorlijk wat ervaring en kennis opgebouwd. Wij vragen Bas en Jos naar hun ervaringen en inzichten inzake deelname aan onze opleiding IWI-C, welke zij beiden volgen op onze hoofdvestiging te Breda.

 Kunnen jullie iets vertellen over je achtergrond, en de reden dat jullie voor deze opleiding hebben gekozen?


Jos:
‘Mijn naam is Jos van Loon, en ik ben al ruim 20 jaar werkzaam voor DNV (Det Norske Veritas), op dit moment in de functie van “Principal Surveyor”. Ik buig mij momenteel over een aantal projecten, waaronder een slordige 10 stuks van mijn buurman Bas. Hierbij speelt het opstellen, verzamelen en toetsen van las-technische documentatie een grote rol. Denk dan aan het controleren van WPS-en (met bijbehorende WPQR’s), beoordelen van ITP’s en het sturen/ monitoren van inspecties en onderzoeken om tot een goedgekeurd ontwerp te komen.

Ik heb 14 jaar geleden de opleiding IWE gevolgd, en vind het belangrijk om aan de hand van deze opleiding mijn kennis te verbreden. Ik zit natuurlijk al een behoorlijke poos in veel van de processen die tijdens de opleiding worden behandeld, maar doe dit altijd vanuit mijn rol als DNV-er. Tijdens de opleiding is de scope net wat breder, en krijg ik ook met processen en normen te maken waarvan ik minder kaas gegeten heb. Zo had ik bijvoorbeeld nog weinig ervaring met de EN 1090, welke tijdens deze opleiding uitvoering aan bod komt.’

Bas: ‘Ik ben Bas van Ierland, ook al wat jaartjes actief in de lastechniek, en nu sinds twee jaar werkzaam bij Huisman Equipment in de rol van QC-Inspector. Na het afronden van mijn opleiding IWT hier in Breda (eveneens bij het Lasinstituut) vorig jaar, heb ik besloten door te pakken met de IWI-C. Vanuit mijn praktijkervaring in de huidige- en eerdere functies, heb ik al behoorlijk wat kennis vergaard op het gebied van inspectie.

Zo heb ik in het verleden al de opleiding CSWIP Welding Inspector gevolgd, en heb ik alles opgeteld een jaar of 7 ervaring opgebouwd in een inspecterende/controlerende rol. Na het afronden van mijn IWI-C dit jaar, houd ik het even voor gezien wat betreft opleidingen. Maar misschien is de IKT-2 in de toekomst nog een mooie aanvulling.’

Eind dit jaar start op onze locatie Breda weer een nieuwe lichting International Welding Inspector – Comprehensive level & Standard level. Klik op de button hiernaast voor meer informatie, en om je rechtstreeks in te schrijven!

  Hoe hebben jullie de opleiding tot dusver ervaren?


Jos:
‘Goed, gemiddeld een 8 (half grappend)! Ik vind het een interessante opleiding, die mij dwingt om ook zonder de pet van mijn eigen organisatie naar processen te kijken. Met name EN 1090, EN-ISO 3834 en de vernieuwde NEN-EN-ISO 15614-1 zijn voor mij erg interessant om dieper in te duiken. Ook het practicum vond ik erg leerzaam, met name het stukje vaststellen van de juiste onderzoeksmethode. Het is fijn dat dit ook gewoon op de vaste opleidingslocatie gefaciliteerd werd.’

Bas: ‘Ik vind het ook een bijzonder leerzame cursus. Met name het feit dat we de documentatie die ik al jaren voorbij zie komen in mijn werk nu echt volledig gaan ontleden. Op deze manier ga je processen écht begrijpen. De stof op zich is best taai, maar het is ontzettend nuttig en dat merk ik nu al in mijn werk. Ik ga gerichter naar documenten kijken.’

  Hoe beoordelen jullie ons als organisator van deze opleiding?


Jos: 
‘Ik ben erg tevreden! We constateren in de klas soms wel eens een mismatch tussen het standaard lesmateriaal en de huidige situatie in de praktijk, en dan is het erg fijn dat er zoveel aanvullende documentatie/lesmateriaal vanuit het Lasinstituut beschikbaar wordt gesteld. Ook het feit dat de presentaties via de Academy terug te lezen zijn helpt enorm.’

Bas: ‘Ik sluit me hierbij aan. Overall ben ik (wederom) erg tevreden, en heb ik goede ervaringen met jullie instituut. De examentraining was erg uitgebreid, en heeft ons denk ik enorm geholpen in de voorbereiding van het examen. Dat je via de Academy oefenexamens kunt maken, en hier dan ook kunt zien wat je fout hebt gedaan, is bijzonder praktisch. Ik denk dat dit er mede toe heeft geleid dat we als groep zo optimistisch uit de eerste examenronde zijn gekomen. Volgende maand zal blijken of dit optimisme terecht is geweest.’

  Hoe ervaren jullie de mogelijkheid om deel te nemen aan de lessen op afstand?


Jos & Bas:
‘Het is fijn dat het kan, maar het haalt het niet bij fysieke deelname aan de les. De mogelijkheid tot interactie wordt beperkt wanneer je aansluit via Teams, terwijl juist die discussies in de klas zo leerzaam zijn. Ook werken we met zoveel fysieke documentatie (formulieren, normenbundel, lesboek, etc.) dat het veel handiger is om fysiek aanwezig te zijn. Dat gezegd hebbende is het prettig dat de mogelijkheid bestaat wanneer het een keer echt niet uitkomt.’

  Goed om te horen, we hebben er alle vertrouwen in dat jullie de opleiding tot een succesvol einde gaan brengen. Bedankt voor jullie tijd!

Ben je naar aanleiding van bovenstaand artikel benieuwd geworden naar deze opleiding? In december 2022 starten wij een nieuwe lichting! Heb je aanvullende vragen of wens je van ons een inschrijfformulier te ontvangen; neem contact met ons op via info@lasinstituut.nl of bel ons via 088-13 44 555. Meer informatie via onderstaande button

Meer informatie

Leave a Reply