Nieuws

Een kijkje in de keuken: Kwalificeren voor S690QL bij KPC Montage

By 14 februari 2019 maart 11th, 2020 No Comments

Hieronder een kijkje bij een interessant kwalificatietraject in Etten-Leur.?Onze trouwe klant KPC Montage BV verzocht onze ondersteuning bij het behalen van een aantal Lasmethodekwalificaties en daaraan gekoppelde LK’s.

Het ging in dit geval om kwalificaties met materiaalsoort S690QL, welke behoort tot de hoogsterkte staalsoorten. De cijfers 690 vertegenwoordigen een minimale rekgrens van 690 N/mm2. Bij het lassen met dergelijke materialen worden doorgaans hogere eisen gesteld dan reguliere staalsoorten. De kwalificaties zijn gelast middels het proces MAG massieve draad (proces 135), onder bescherming van een actief beschermgas. De Groot LPMW Lasinstituut heeft dit project van begin tot eind mogen begeleiden. Denk hierbij aan een stukje advies, het opstellen van de WPS-en en afnemen van de daadwerkelijke kwalificaties. De meeste LMK/WPQR’s zijn afgenomen volgens de NEN-EN-ISO 15613 of NEN-EN-ISO 15614 level 2. Daarna hebben we de lassers gekwalificeerd conform de NEN-EN-ISO 9606-1.

De lasnorm NEN-EN-ISO 15613 is een internationale norm bedoeld om lasverbindingen die enigszins afwijkend van standaard norm NEN-EN-ISO 15614 zijn,?te kwalificeren. Deze lassen worden productielassen genoemd. Door een lasproef?te maken die praktijksituatie zoveel mogelijk nagebootst. Tevens zijn de lassers gecertificeerd volgens NEN-EN-ISO 9606-1. De lasnorm NEN-EN-ISO 15614 is een internationale norm bedoeld om lasverbindingen/lassen te kwalificeren. Je kunt hierbij denken aan een binnen hoeklas, T-verbinding, X-naad, V-naad of proefstuk met aftakkingen, etc. Deze LMK/WPQR maakt het voor het lasbedrijf mogelijk om lassen die onder de geldigheidsgebieden van deze norm vallen, te mogen lassen.

Wil jij ook advies bij een las-technisch vraagstuk of certificeringstraject op medewerkers- of bedrijfsniveau? Neem contact op met onze afdeling Certificering via +31(0)88-6641788 of stuur een mail naar info@lasinstituut.nl