Home Rij 1Nieuws

Lassers met ambitie om door te groeien opgelet! Start kaderopleidingen 2023

By 18 augustus 2023 januari 31st, 2024 No Comments

Ben jij een ervaren lasser en droom je ervan om op termijn je lastoorts in te ruilen voor een werkmap? Het kaderopleidingenaanbod van het Lasinstituut biedt diverse mogelijkheden om door te groeien naar een meer leidinggevende, voorbereidende of controlerende functie in de lastechniek. Afhankelijk van je persoonlijke achtergrond, ervaring en diploma’s/certificaten bestaan verschillende routes die toegang bieden tot nieuwe functies en verantwoordelijkheden, en jou helpen groeien als lasprofessional.

IWP & IWS

Mbo 3 óf Mbo 2 in een relevante richting i.c.m. een NIL-diploma niveau 3 en geldige lasserskwalificatie? Wordt lascoördinator via de opleiding International Welding Specialist (IWS/lasspecialist)! Met het diploma IWS op zak ben je in staat om binnen en buiten de organisatie te acteren als lascoördinator. Tijdens de opleiding behandelen we diverse processen, materialen en werkwijzen binnen de lastechniek, waarmee een brede theoretische basis wordt gelegd. Kandidaten die beschikken over Mbo-niveau 3 in een relevante richting, kunnen rechtstreeks instromen in onze éénjarige avondopleiding IWS.

Voor kandidaten met een Mbo-niveau 2 diploma geldt een tweejarig traject, waarbij de kandidaat het eerste jaar gebruikt om het benodigde diploma International Welding Practitioner (IWP/Meesterlasser) te behalen.

Start IWP & IWS – Locatie Breda – Oktober 2023

S-MLT & IWT

Heb jij het in je om nog een stapje verder te gaan, en nóg dieper in de materie te duiken? Als IWT-er sta je in de basis een niveau boven de lascoördinator, en geef je binnen de organisatie sturing aan alle processen op lasgebied vanuit een helikopterperspectief. Als IWT-er kun jij de vertaalslag maken vanuit de productie- of project-specifieke documentatie naar een efficiënte werkwijze. Ook de opleiding IWT biedt rechtstreekse toegang tot het lascoördinatorschap, en wordt bij het Lasinstituut aangeboden als dagopleiding en in een middag/avond-variant.

Voor deze opleiding dien je te beschikken over een ten minste Mbo-niveau 4 diploma in een technische richting. Kandidaten die niet voldaan aan deze eis, hebben uitsluitend de mogelijkheid om deel te nemen via de zogeheten “schakelcursus” of “S-MLT”. Kandidaten die de S-MLT succesvol doorlopen zijn (ongeacht overige kwalificaties/ervaring) rechtstreeks toelaatbaar voor de opleiding IWT. Beide opleidingen beslaan een schooljaar, en lopen van respectievelijk september 2023 tot juni 2024.

Start S-MLT & IWT – Locatie Breda – September 2023

Start S-MLT & IWT – Regio Utrecht – September 2023

Start IWT – Locatie Sliedrecht – September 2023

EWCP-B & EWCP-S

De EWCP-B (Lascoördinator level B) wordt door ons aangeboden in de vorm van een middag/avondprogramma, en is een bijzonder praktische opleiding. In een slordige 4 maanden word je opgeleid tot volwaardig lascoördinator, en wordt o.a. geoefend met het interpreteren/opstellen van WPS-en en andere las-technische documentatie. Voor de opleiding lascoördinator gelden geen vooropleidingen, maar dien je ten minste 4 jaar werkzaam te zijn in de lastechniek.

Anders dan bij de opleidingen IWP en IWS wordt bij deze (relatief korte) opleidingen echt ingezoomd op de praktische zaken van het lascoördinatorschap; Hoe schrijf ik een WPS, hoe houd ik de certificaten van mijn lassers geldig, waaraan moet een fabricagehandboek (FPC) voldoen, etc. De EN 1090 vormt tijdens deze opleiding een belangrijke leidraad.

Start EWCP-B & EWCP-S – Locatie Breda – September 2023

Kom langs voor een proefles en/of adviesgesprek!

Starten met een opleiding, maar niet zeker welke opleiding het beste bij jouw situatie past? Neem contact met ons op en plan vrijblijvend een adviesgesprek in. Wij gaan dan samen met jou op zoek naar de juiste opleiding. Hierbij is het uiteraard mogelijk het lesmateriaal in te zien of een proefles te volgen. Neem hiervoor contact met ons op via 088-13 44 555 of stuur een mailtje naar info@lasinstituut.nl