Home Rij 1Nieuws

Cursisten aan het woord: Frans Verhage, EWCP-B

By 21 augustus 2020 augustus 23rd, 2020 No Comments

Met onze rubriek ?Cursisten aan het woord? schetsen we een beeld van wat onze kandidaten drijft om hun kennis te vergroten aan de hand van een van onze opleidingen. Ditmaal spreken we met Frans Verhage, meewerkend voorman bij Goeree Staal in Stellendam.

Inmiddels heeft Frans, evenals het overgrote deel van zijn studiegenoten (>90% geslaagd!), de opleiding EWCP-B succesvol afgerond. Met zowel VT-w2 (Visueel Lasinspecteur niveau 2) als de Lasco?rdinator B op zak, en een slordige 30 jaar ervaring in de staal en constructie, mag Frans zich met recht een doorgewinterde professional noemen.

LPMW Lasinstituut?Kun je iets vertellen over jezelf, en je loopbaan tot dusver?

‘Mijn naam is Frans Verhage, 53 jaar en woonachtig in Rozenburg. Sinds oktober vorig jaar heb ik na een stevige poos bij een ander constructiebedrijf, de overstap gemaakt naar Goeree Staal in Stellendam.

Met ruim 20 jaar praktijkervaring als CNC-operator, constructiebankwerker en samensteller op de teller, heb ik bij mijn vorige werkgever de kans gekregen om aan de slag te gaan als productieleider, wat ik nu inmiddels een jaar of 7 met heel veel plezier doe.’

LPMW LasinstituutWaarom de opleiding lascoördinator niveau B (EWCP-B)?

‘In de rol van productieleider had ik bij mijn vorige werkgever een hoop verantwoordelijkheden. In eerste instantie kon ik voor las-technische werkzaamheden een beroep doen op een eigen lascoördinator. Bij mijn huidige werkgever veranderde de taakverdeling binnen de organisatie. Las-technische zaken moest ik vanaf dat moment zelf oppakken. Dit heeft mij ge?nspireerd om mijn eigen kennis op het gebied van de normen te vergroten middels een cursus/opleiding.

De EWCP-B sloot, mede dankzij de praktische benadering, het beste aan op mijn leerbehoefte.’

LPMW LasinstituutWat hoopte je zoal te leren?

‘Concrete doelen waren om meer grip te krijgen op het verbruik van lastoevoegmateriaal binnen de organisatie. Daarnaast wilde ik inzicht krijgen in het opstellen van een lasplan, inspectieplan en wil ik een systeem aanbrengen in de documentenstroom. Ook zal ik voortaan het FPC-handboek (Factory Production Control) zelf gaan beheren.

Daarnaast vond ik het belangrijk om vaardigheid te ontwikkelen in het navigeren door de voor ons relevante normen, zoals de EN ISO 3834 en EN 1090. Ook het opstellen van lasmethodebeschijvingen (LMB?s/WPS-en) was voor mij een duidelijk leerdoel.’

LPMW LasinstituutHoe vond je de opleiding gaan?

‘Het viel niet mee om weer de schoolbanken in te duiken! De combinatie werk/studie is natuurlijk altijd pittig, maar zeker wanneer het zo lang geleden is. Daar kwam bij dat de Corona toesloeg, op het moment dat we er eigenlijk net lekker in kwamen. Het is niet altijd even ideaal, die lessen op afstand, maar jullie hebben het netjes opgelost. De examentraining heeft ook een hoop goed gemaakt. Door uitgebreid te oefenen met het opstellen van lasmethodebeschrijvingen (WPS-en) en het oplossen van en andere praktische zaken.

Tevens?een Seminar? en het behandelen van de eisen vanuit de EN- 1090-2 norm, zijn we er als groep toch in geslaagd een sterk resultaat neer te zetten.’

LPMW LasinstituutWhat?s next, IWT?

‘Heel misschien, ooit! Voor nu kan ik er weer tegenaan.’

LPMW LasinstituutKlinkt goed, bedankt voor je input!

Heeft bovenstaand artikel jouw interesse aangewakkerd, en wil je graag meer weten? Bekijk ons volledige aanbod handvaardigheids-, inspectie- en kaderopleidingen via www.lasinstituut.nl of stuur een mailtje naar info@lasinstituut.nl

Meer weten over onze opleiding EWCP?

Leave a Reply