Nieuws

Een kijkje in de keuken: Kwalificeren bij Metaalbewerkingsbedrijf Rijnberg BV

By 17 juni 2019 maart 11th, 2020 No Comments

Deze week spraken wij Bertran Rijnberg, eigenaar Metaalbewerkingsbedrijf Rijnberg BV en inmiddels kind aan huis bij De Groot LPMW Lasinstituut. Voor een groot sluizenproject in Terneuzen, waarbij het lassen van verankeringsconstructies centraal stond, heeft Bertran de hulp ingeschakeld van onze eigen Marchel Kaspers (Technisch Directeur en certificerings-deskundige).

Het betrof hier werkzaamheden die vallen onder executieklasse 3, met aanvullende eisen conform ROK1.3 (RTD1001). Zowel op bedrijfs- als medewerkersniveau dienden alle papieren op orde te zijn, wat voor Bertran naast de NEN-EN 1090 certificering inhield dat voor deze klus de nodige lasmethodekwalificaties (LMK?s) en lasserkwalificaties (LK?s) moesten worden behaald. Zo moest er een LMK worden gelast voor het lassen van open V-naden in de lasposities PC en PF en buis/plaat verbindingen in de laspositie PH. Het betrof dan materiaalsoort S355J2 en S460M met een dikte van minimaal 25 mm.

In het verleden heeft Bertran eerder zijn NEN-EN 1090 behaald via de TUV, maar voor deze klus heeft Marchel hem geholpen met het opzetten van een nieuw fabricage handboek (FPC). Hiervoor heeft Marchel een beroep gedaan op de vernieuwde NEN-EN 1090-2:2018 (Technische eisen voor staalconstructies). Bertran heeft de laatste 2 jaar flink geïnvesteerd in het uitbreiden van zijn kennis. Zo heeft hij bij ons de EWCP-B & EWCP-S gevolgd, evenals de VT-w2. What?s next? De volgende cursus die Bertran op de planning heeft staan is de S-MLT (schakelcursus IWT), gevolgd door de IWT.

Het investeren in scholing en certificering heeft Bertran geen windeieren gelegd. In 2 jaar tijd is zijn omzet verdrievoudigd en is hij gegroeid van eenpitter naar een bekende naam in de regio met meerdere medewerkers in dienst.

Een ding staat vast: van Metaalbewerkingsbedrijf Rijnberg BV gaan we in de toekomst nog veel meer horen!